Uçtan Uca Kriz Yönetimi
7 Mart 2020
Kriz Yönetimi Nedir?
Zor bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde Uçtan Uca Kriz Yönetimi, Krizde Dijital Pazarlama İletişimi ve Kriz Simülasyonları üzerine detaylı bir makale hazırladık. Gıda, Gıda Ambalajları ve Kozmetik sektörleri için koranavirüs odaklı simülasyon senaryoları oluşturduk. Bilgi ve deneyimlerinizi arttırmak, krizlere hazırlanmak, kriz anında ve sonrasında yapılacakları; ince ayrıntılarıyla öğrenmek için yeni makalemize bir göz atın.
Kriz Yönetimi Nedir?
Beklenmedik bir anda ortaya çıkan, önceden tahmin edilemeyen ve acil eylem planı yapılıp hızlıca çözülmesi gereken tehdit ya da problemlere kriz adı verilmekte. Kriz yönetimi ise; bu beklenmedik olayların kurum ve kuruluşlara, şahıs ve yöneticilere, kısacası krizin içine aldığı hiçbir paydaşa zarar vermeden ve hatta bu krizin pozitif bir fırsata çevrilerek çözümlenmesidir.
Kriz Yönetimi ve Dijital Pazarlama İletişimi
Kriz yönetiminde aslında dijital pazarlama İş sürekliliği gereklikleri ile benzer aşamaları bulundurur. Kriz öncesi, kriz anı ve kriz sonrasında yapılacaklar; kriz yönetimi adına büyük önem taşıyor.
- Kriz öncesinde;
Olası tüm senaryolara hazır olmak
Olası senayoların simülasyonlarını uygulamak
Etkili iletişim ve projelerle marka sadakati oluşturmak
Kanaat önderleri ve kamuoyu ile şeffaf bilgiler paylaşmak çok faydalı sonuçları beraberinde getirecektir.
- Kriz anında;
Sakin kalmak
Tek bir ağızdan konuşmak
Şikayet ve sorular için bir kriz masası oluşturmak
Bilgi kirliliğine engel olmak
Personel, yönetici ve paydaşların bilgilendirilmesini sağlamak
En doğru açıklamaları yapıp yalan haberlere engel olmak için sürekli bilgi akışı sağlamak alınabilecek aksiyonlar arasındadır.
- Kriz sonrasında ise; Sakin kalmaya devam etmek
Konuyu ısıtıp ısıtıp yok yere gündem yaratmamak
Hukuki süreçleri takip edip yalnızca gerekli hallerde açıklama yapıp varsa kalan soru işaretlerini de yok etmek gereklidir.
Kriz Yönetimi ve Örnek Simülasyon Çalışmaları
Şimdi öğrendiklerimizi pratiğe dökmek için sizlere yapabileceğiniz simülasyon çalışmaları vereceğiz.
Alın elinize kağıdı, kalemi ve krizi çözümlemek için çalışmalara başlayın. Bu projeye çalışma arkadaşlarınızı da katarsanız daha etkin bir sonuç alabilirsiniz. Malum, gündemimiz koranavirüs olduğu için simülasyonları bu konu üzerine odaklayacağız.
Senaryo 1:
El açması makarna çeşitleriyle lokalde ve globalde büyük satış rakamlarına ulaşmış, bilinen bir markanın ürün yöneticisisiniz. Koranavirüs vakasında herkes makarna stoğu yaparken el açması olarak lanse edildiğiniz için insanlar sizden sipariş vermeye çekinmekte, müşteri ilişkileri hattınız ve sosyal medya mesaj kutularınız hijyeni nasıl sağladığınıza dair sorularla doldu. Üstelik kriz öncesinde satın alım yapanlar da tedirgin ve sizi sorulara boğuyor. Tüm basın yayın organları da el açması ürünlerden uzak durulmasını, paketli gıdaların tercih edilmesini öneriyor. Bu durumda kriz öncesinde, kriz anında ve sonrasında ne yapmak gerekirdi?
Senaryo 2:
Paketli gıdalar için ambalaj yapan orta ölçekli bir firmanın fabrika müdürüsünüz. Kornavirüs nedeniyle endişeli olan müşterilerine en iyi hijyen koşullarını sağladıklarını ispatlamak isteyen ticari müşterileriniz sizlerden bu konuda destek bekliyor. Tüm kurallara uygun davranmanıza rağmen bunu sürekli olarak vurgulamak, hijyenik koşullarınızı ön plana çıkarmak gibi bir stratejiniz olmadı. Son kullanıcılar ise tüm bu paketlemelerin nasıl yapıldığını sorgulamaya, sosyal medyada tedarikçisi olduğunuz birkaç markanın paketlerinin üzerinde çeşitli bakteri ve mikroplara rastlandığı haberleri yayılmaya başladı? Kriz öncesinde, anında ve sonrasında bu durumda neler yapmanız gerekirdi?
Senaryo 3:
Kozmetik sektöründe ruj ve rimel dikeyinde satış yapan bir firmasınız. Kullanıcılarınız bu ürünlerinize bayılıyor ve satış rakamlarınız bir hayli iddialı. Fakat patlak veren koranavirüs nedeniyle insanlar temel ihtiyaçlarını stoklamaya başladı. Üstelik sokağa çıkmalar azalınca makyaj yapma oranı düştü. Dudağa ve göze sürülen ürünlerin siparişi ise virüs bulaşma tehlikesine karşı ciddi oranda düştü. Bu durumda kriz öncesi, kriz anı ve sonrasında ne yapmak gerekirdi?
Çalışmalarınızı yaptıktan sonra farklı görüşler alabilir, ekip arkadaşlarınıza da aynı simülasyonları yaptırabilirsiniz.
Sağlıklı ve krizsiz günler dileriz!