- IFS Onaylı HACCP Eğitimi
- ISO 22301:2019 İş Sürekliliği Farkındalık Eğitimi
- Süt Akademisi Mevzuat
- 8D Problem Çözme Teknikleri Eğitimi
- Gıda Güvenliği ve Kalite Kültürü Eğitimi
- Fonksiyonel Gıda Nedir? Sağlık Etkileri Nelerdir?
- Süt Akademisi Modül 2
- Gıda Etiketleme Mevzuatı Eğitimi
- Gıda Geliştirici Ajanlar Eğitimi
- BRCGS Ambalaj Materyalleri Standart Eğitimi
- Robinson Koku Testi Eğitimi
- Duyusal Analiz Panelist Seçimi Eğitimi
Fonksiyonel Gıda Nedir? Sağlık Etkileri Nelerdir?
Keten Tohumu
Fonksiyonel gıdalar üzerine webinar serilerimizin birincisinde Keten Tohumu ele alınacaktır.
Fonksiyonel gıda, doğal bir gıda olabileceği gibi, teknolojik veya biyoteknolojik yollarla bir bileşenin eklendiği veya çıkarıldığı gıdalar da olabilir ve etkilerini normal olarak diyette tüketilmesi beklenebilecek miktarlarda göstermelidir.” Ancak henüz genel gıda mevzuatı dışında herhangi bir özel mevzuat kapsamına girmemektedir.

Fonksiyonel gıdalar; temel beslenme gereksinimlerini karşılamaya ek olarak, çeşitli hastalıklardan korunmada ve sağlığın iyileşmesi yönünde rol alan, çeşitli biyoaktif bileşenler içeren gıdalar olarak tanımlanabilir. Fonksiyonel gıdaların evrensel bir tanımı yoktur, faydaları ayırt edici özellikleridir. Beslenmenin günlük temel besin ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde, sağlık üzerinde direk olarak etkili olduğu bilinmektedir. Beslenme kaynaklı kronik hastalıkların artması, tüketicilerin gıda tercihleri ve sağlık üzerine etkileri hakkında daha çok bilinçlenmesi, insanların daha sağlıklı ve uzun bir yaşam beklentileri günümüzde fonksiyonel gıdalara ilgi ve talebin artışını sağlamıştır.
Fonksiyonel Gıda Tanımı; Avrupa Birliği bünyesinde 2007 yılında beslenme ve sağlık beyanlarına ilişkin bir düzenleme ile yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik kapsamında sağlık beyanları, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından bilimsel değerlendirmeyi içeren ön onaya tabidir. Bu yönetmeliğin temel amacı, gıda beyanlarının bilimsel kanıtlarla desteklenmesini ve tüketici için anlaşılır olmasını sağlamaktır.
EFSA, fonksiyonel gıdaları “yeterli beslenme etkilerinin ötesinde, daha iyi bir sağlık ve/veya hastalık riskinde azaltma etkisi olan gıdalar“ olarak tanımlar.
Keten Tohumu
İlk olarak Mısır’da yetiştirilen ve dünyaya yayılan keten tohumu, linaceae bitki ailesine mensuptur. Keten bitkisi tohumları sarı ve kahverengi olmak üzere iki farklı çeşitten oluşmaktadır. Protein, lif ve Omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir gıda olarak bilinmekle beraber yapısında bulunan siyanojenik glikozidler tüketimini sınırlayabilmektedir.
Bu webinar kapsamında, keten tohumunun besin bileşimi, anti beslenme faktörleri, tüketim tavsiyeleri, aroma bileşenleri ve gıda uygulamaları hakkında bilgiler verilecektir.
İçerik
- Keten Tohumu
- Besin Bileşimi
- Anti Beslenme Faktörleri, Tüketim Tavsiyeleri
- Aroma Bileşenleri
- Örnek Gıda Uygulaması ( Tarhana)